QUEEN Ferment
MIRCOBIOME ENRICHMENT

Pompoenbrood

Ook dit recept is te wijten aan mijn zoektocht naar broodvervanging omdat ik daar niet zo best tegen kan maar - zoals de meeste mensen - o zo lekker vind. 

Pompoenen zijn een van de oudste groenten ter wereld. Geschiedenisboeken wijzen uit dat pompoenen al rond 7000 tot 9000 voor Christus werden verbouwd. Pas in 1500 werden ze in Europa geïntroduceerd. Pompoen is rijk aan vitaminen A, C, E, B6, B11 (foliumzuur) en mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, ijzer en fosfor. Een zeer hoog gehalte aan vitamine A en aan antioxidanten (vitaminen C en E) zorgt voor een sterk immuunsysteem en verkleint de kans op welvaartsziekten. Foliumzuur (B11) is een belangrijke speler in het vitamine B-complex en zorgt voor een gezond zenuwstelsel en een sterk immuunsysteem. Ook speelt het een belangrijke rol bij de vorming van rode bloedcellen en het DNA.

Via de meeste producten krijgen we te veel natrium binnen. Een hoog gehalte aan kalium in pompoenen zorgt voor een stabiele bloeddruk en voor een optimale vochtbalans in ons lichaam die door natrium en kalium wordt bepaald. Daarnaast zorgt kalium ervoor dat zenuwprikkels beter worden geleid en spieren zich samentrekken. Pompoen bevat ook veel omega-3 vetten die belangrijk zijn voor de goede werking van de hersenen. Al met al genoeg redenen om te zeggen dat pompoenen supergezond zijn! 

Bereidingstijd
15 minuten

Wachttijd
60 minuten

Portie
10 plakken

Ingrediënten
2 tl lijnzaad gemalen
4 tl water
2 bananen
1 kg pompoen
6 gedroogde vijgen
25 gr kokosmeel 
80 gr pijnboompitten
25 gr gojibessen
1tl zuiveringszout
1tl citroensap
2 tl koekkruiden
2 druppels vanille van een vanillestokje
1 el amandelpasta"Een echt feestje voor in het weekend"

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de pompoen in 2 helften. Haal de pitten en draden uit de pompoen. Plaats de pompoen 30 minuten in de oven met de schil naar boven tot dat de schil begint te bubbelen. Maal het lijnzaad in een vijzel, voeg het water toe en laat 10 minuten staan. Dit wordt een eiwitachtig papje. Prak de banaan. Snij de vijgen en meng met de andere ingrediënten. Haal de pompoen uit de oven. Laat even afkoelen. Je kan de schil er nu heel gemakkelijk afhalen. Snij de pompoen in grove stukken en prak erna grof. Kneed samen met de andere ingrediënten tot een deeg en stop het in een cakeblik ingevet met kokosolie. Plaats in de over en bak 30 minuten.


Lekker met zelf gemaakte jam of een paar plakjes avocado of gewoon zo :0).

 
E-mailen
Bellen
Instagram
LinkedIn