QUEEN Ferment
MIRCOBIOME ENRICHMENT

Pistou

Voor de meeste mensen waarschijnlijk nieuw. Vandaag gaan we edelgist gebruiken in het gerecht. "Hè wat, edelgist?" Ja, dat dacht ik ook toen ik het voor het eerst las.

Edelgist smaakt een beetje naar kaas. Het doet nog het meeste denken aan parmezaanse kaas. Die hartige smaak heeft het wel een beetje. Edelgist bevat van nature vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur. De B-vitamines dragen bij aan het vergroten van de weerstand, het versterken van het metabolisme, het gezonder maken van de huid en het haar. Vitamine B6 zorgt voor vermindering van vermoeidheid (kom maar door met die energie!) Edelgistvlokken komen het beste onverhit tot hun recht. Verder is het misschien goed om nog eens te benadrukken dat edelgist een inactief gist is. Dat betekent dat mensen die bijvoorbeeld een gistvrij dieet volgen in verband met Candida, geen last van edelgist zouden kunnen krijgen. Edelgistvlokken zijn rijk aan plantaardige eiwitten en daarmee een mooie toevoeging voor iemand die veganistisch eet. Kortom: als je genoeg edelgist eet, krijg je vanzelf een prachtige huid, keiharde nagels, lang glanzend haar en ben je nooit meer moe! Grapje natuurlijk. Maar feit is wel dat edelgist niet alleen een lekkere ‘extra’ bij de maaltijd is, maar ook daadwerkelijk iets voor je gezondheid doet.

 

 

Bereidingstijd
30 minuten

Portie
2-3 personen

Ingrediënten pistou
1 ui
100 gr wortel
1 courgette
250 gr tomaten
100 gr haricot verts
250 ml tomatensap
500 ml groentebouillon
1 el Italiaanse kruiden
100 gr tuinbonen
100 gr Limabonen

Ingrediënten vegan pesto
4 el edel­gist­vlok­ken
60 gr verse basilicum
30 gr pijnboompitten
1-2 teentjes knoflook
1-2 el citroensap
4 el olijfolie
snufje Keltisch zeezout


 


"Hè wat? Edelgist?"

Bereiding pistou
Snij de uien en wortelen en bak de ze in een grote zware pan totdat de wortelen wat zachter worden. Spoel de bonen af. Dop de haricot verts en snij in tweeën. Snij de tomaten en courgettes in kleine stukken. Voeg de tomaat, haricot verts, courgettes, tomatensap, bouillon en kruiden toe en laat 15 min sudderen. Voeg de tuinbonen en limabonen toe en laat nog 5 min sudderen. Als je deze pistou nog een dag laat staan in de koelkast is hij nog lekkerder. Serveer in een kom met een eetlepel zelfgemaakte pesto.

Bereiding vegan pesto

Rooster de pijnboom pitjes lichtbruin. Maal alle ingrediënten fijn tot een romige pesto met een keukenmachine.

 
E-mailen
Bellen
Instagram
LinkedIn