QUEEN Ferment
MIRCOBIOME ENRICHMENT

Bonenschotel met tempeh

Wanneer we aan gezonde bijgerechten denken die we kunnen combineren met onze maaltijden, dan denken de meeste mensen gelijk aan salades, rijst, groenten, fruit, kwark of een sneetje volkorenbrood met minder vette boter. Maar mensen denken dan niet vaak aan bonen.

Dat is vreemd, want er zijn veel verschillende soorten bonen die uitstekende bijgerechten zijn voor bij de maaltijd, vooral omdat deze bonen vol zitten met verschillende voordelen voor onze gezondheid. Een van de voorbeelden is dat de stoffen in bonen helpen ons lichaam te beschermen tegen ziekten en helpen om spieren op te bouwen.

Bonen zijn gedroogde zaden die vol zitten met krachtige voedingsstoffen, zoals vezels, antioxidanten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Er zijn verschillende soorten bonen waaruit we kunnen kiezen, denk bijvoorbeeld aan bruine bonen, zwarte bonen, pintobonen (ook wel kievitsboon of pintoboon genoemd), Limabonen (ook wel boterbonen of olifantsbonen genoemd) en witte bonen.

Bereidingstijd
25 minuten

Wachttijd
12 uur

Portie
2 personen

Ingrediënten
400 gram witte bonen
400 gram tomatenblokjes
150 gram biologische tempeh, in stukjes gesneden
1 courgette, in kleine stukjes gesneden
1 prei, in dunne ringen gesneden
1 rode ui, fijn gesnipperd
100 gram wortelblokjes
1 knoflookteentje, gesnipperd
2 eetlepels kerrie masala
een klein scheutje tamari of sojasaus



"Zin in een makkelijk en verwarmend gerecht?"

Bereiding
Was de witte bonen en 8 à 12 uur laten weken in ruim water. Aan de kook brengen en ca 60 à 90 minuten zachtjes laten koken. Marineer de stukjes tempeh in de tamari en kerrie masala en laat dit een paar minuten intrekken. Snijd ondertussen de courgette in plakjes, de prei in dunne ringen en snipper de rode ui. Pers de knoflook fijn en zet dit even weg. Verhit een hapjespan of wok met een beetje kokos- of olijfolie en bak de stukjes tempeh zo’n 3 minuten aan. Voeg vervolgens de gesneden prei, ui, wortel, courgette, knoflook en witte bonen toe en roerbak dit voor een ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur. Zet het vuur lager en laat dit nog 10 minuten garen.

Verdeel de groenten over twee borden en garneer eventueel met verse stukjes tomaat.