Aubergine stoof.
In Engelstalige landen wordt de aubergine eggplant genoemd. Dat komt omdat de plant een beetje een eiervorm heeft. In Nederland gebruiken we het Franse woord aubergine wat een via het Perzisch, Arabisch en Catalaans is verbasterd vanaf het sanskrietwoord ''vantinganah" wat "groente die winderigheid geneest" betekent. De schil heeft een mooie glanzende, bijna zwarte maar zeker donkerpaars-magenta kleur en is spiegelglad. Het groentevlees is mals, sponsachtig en kan goed gemarineerd worden omdat het veel smaakstoffen opneemt.
Er zitten opvallend veel vezels in aubergines. Deze helpen de nutriënten beter te verteren. Er zitten veel mineralen (mangaan, molybdeen, kalium, koper en magnesium) in aubergines. De aubergine bevat ook een aantal belangrijke vitaminen. Er zit foliumzuur in, ook bekend onder de naam vitamine B11. Verder bevat het de vitaminen K, C en B.
Bereidingstijd Wachttijd Portie Ingrediënten | "Serveer dit geurige gerecht met zoodles (courgette spaghetti) of bloemkoolrijst. Om van te smullen!" Bereiding |