QUEEN Ferment
MIRCOBIOME ENRICHMENT

IN ONZE BLOG VIND JE HEERLIJKE RECEPTEN, INFORMATIE OVER FERMENTEREN, LIFE STYLE TIPS EN DE WONDERE WERELD VAN ONS MICROBIOOM


Zegt die chocolade eet mij tegen jou?

2020-07-09

Roepen al die lekkernijen ook eet mij tegen jou?

Eigenlijk zijn het je darm bacteriën die dat roepen. De samenstelling van je darmflora ook wel je microbiotica of microbioom genoemd is net zo uniek als je vingerafdruk. De samenstelling van je microbioom kun je beïnvloeden door wat je eet. Eet je heel veel groente en fruit dan ontwikkelen er micro-organismen die van groente en fruit leven. Eet je echter veel junckfood dan komen er meer micro-organismen die hier van houden. Micro-organismen communiceren met jouw lichaam. Ze zeggen tegen jouw hoofd waar ze behoefte aan hebben. Zo zal een microbioom die voornamelijk bestaat uit juckfood bacteriën je vertellen dat ze patatjes en pizza willen eten. Hieronder een super leuk filmpje over hoe dit werkt.
Ik wist dat het niet aan mij lag 🤣. Uiteindelijk ben ik natuurlijk wel degene bepaald wat ik in mijn mond stop. Maar wel goed om te weten dat als je meer gezonde voeding zoals groente en fruit eet dat je uiteindelijk hier ook meer behoefte aan gaat krijgen. Nu raak je wellicht wel eens in de war van wat nu voor jou het beste is om te eten. Wat moet je eten om je energie niveau te verhogen en sportprestaties verbeteren? Je kan hier achter komen door je microbioom te analyseren. Wat vroeger proberen en gissen was is nu met een microbioom analyse wetenschappelijk onderbouwd. 

Courgette bowl

2020-07-07

Courgette voor ontbijt? Ja echt lekker hoor ...


Veel mensen in westerse landen hebben een opgeblazen buik. Dit komt in veel gevallen doordat men te veel brood, pasta een aardappelen eet en te weinig groente. In groente zitten vezels, die dragen bij aan een goede werking van de darmen. Het Voedingscentrum geeft aan dat je 200 gr groente op een dag moet eten om gezond te blijven. Veel mensen komen daar niet eens aan. Aan 200 gr groente op een dag heb ik niet genoeg. Ik eet meestal 400 gram. Dit doe ik op verschillende manieren. Door in de ochtend groente in het ontbijt te verwerken en door in de middag een salade of smoothie te eten. Als je dit lastig vind kan je ook beginnen met wat cherry tomaatjes, paprika en komkommer bij je boterham te eten. Eet dan bijvoorbeeld 1 boterham minder.


Maar nu terug naar dit lekkere ontbijt. Courgettes zijn niet alleen lekker, maar ze zitten ook boordevol goede dingen. Zo zijn courgettes rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor het gezond houden van het hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook een goede dosis vitamine B1, B2, B6, B11 en C. Deze vitamines zijn belangrijk voor je stofwisseling en immuunsysteem. Courgettes bevatten veel vezels, en bijna geen koolhydraten.

Bereidingstijd: 15 minuten
Wachttijd: 8 uur
Portie: 4 persoon

Ingrediënten:
1/2 gele courgette
2 appels
1 banaan
6 aardbeien
6 el GRANOLA KANEEL
400 ml KOKOS YOCHURT

Bereiding:
Snij de courgette appels en banaan in kleine blokjes. Voeg samen met de granola en kokosyoghurt in de blender tot een glad geheel. Serveer in gezellige bakjes met een aardbei 🍓. Super simpel echt lekker. Je gezin heeft vast niet eens door dat ze groente aan het eten zijn voor ontbijt.

Healthy brownies

2020-07-05

Zo lekker dit! Zonder schuldgevoelens...

Zoete aardappel ook wel bataat genoemd. Ik vind ze heerlijk. Mijn lijf verteerd zoete aardappels veel beter dan gewone aardappels. Dit komt omdat anders dan dat de naam doet vermoeden de zoete aardappel geen familie is van de aardappel. De aardappel behoort tot de nachtschadefamilie. De zoete aardappel is een plant uit de windefamilie. Zoete aardappel bevat in tegenstelling tot de aardappel geen zetmeel maar inuline.

Inuline is een fermenteerbare vezel ook wel oplosbare vezel of prebiotica genoemd. Het is een voedingsstof voor je goede darmbacteriën. Inuline beschermt de plant tegen bevriezing.

Psylliumvezel is een voedingsvezel ook wel niet-fermenteerbare of onoplosbare vezel genoemd. Dit zijn koolhydraten die niet door je darmen verteerd of opgenomen kunnen worden. Ze komen voor in de celwanden van planten en ze spelen onder andere een rol bij het ondersteunen van de spijsvertering en geven je een verzadigend gevoel na een maaltijd. Psylliumvezels zijn ideaal om mee te bakken ze geven meer volume en stevigheid aan je baksels.

Onze SUPER VEZELS zijn een mix van biologische vezels. Inuline* van Agave 55%, Psyllium doppen* 45% *Biologisch

Bereidingstijd: 10 minuten
Wachttijd: 1uur
Portie: 6 persoon

Ingrediënten:
250 gr zoete aardappel voorgekookt of gepoft in de oven
200 gr zwarte bonen uit blik
6-8 grote dadels
100 gr havermeel
100 ml plantaardige melk
1 tl bakingsoda
1 tl APPELAZIJN
6 el cacao
1 el SUPER VEZELS
6 halve walnoten ter garnering

Bereiding: Ik ben van de makkelijk en snel. Als je een keuken machine hebt met een groot mes dan voeg je alle ingrediënten toe en mix tot een glad beslag. Wanneer je geen keuken machine hebt dan kan je de dadels heel fijn snijden. De zoete aardappel en bonen prakken. Voeg alle andere ingrediënten toe en roer tot een smeuïg beslag. Je kan de brownie in een kleine overschaal of bakblik bakken. Ik vind het altijd handig om er een bakpapiertje in te doen zodat de brownie er gemakkelijk uit te halen is. Bak op 180 graden 45 minuten.


Gezond ondernemen

2020-07-04

Mijn eerste podcast, hoe leuk is dat 😊

Podcast gezond ondernemen fermenteren en meer

Gister was ik op locatie bij Soep Aalsmeer. Daniëlle Jonker nam haar 5e podcast op. De podcast gaat over gezond ondernemen. De eerste vraag die ze al haar gasten vraagt is. Hoe gezond ben jij vanochtend opgestaan?

Ik dacht dat ik heel zenuwachtig zou zijn maar toen ik begon met praten ging het eigenlijk van zelf. Ik was een beetje vergeten hoe leuk ik het vind om te vertellen over mijn vak. Wat mijn visie is over gezond eten. Wat fermenteren is. Wat de lastige dingen zijn die je als ondernemer tegen komt maar vooral ook de leuke aspecten. 

De laatste vraag die Danielle aan haar gasten vraagt brengt verbinding met de volgende gast. Zo leuk dit! Dankjewel 🙏🏻 Daniëlle. Ik ga zeker luisteren naar de volgende Podcast. 




Appeltaart overnight OATS

2020-07-03

"Voor als je enorme zin hebt in Appeltaart"
Ja joepie appeltaart en dat voor ontbijt. Dat kan toch niet gezond zijn denk je nu. Maar deze variant wel hoor. Om je vingers bij op te eten. Een ochtendfeestje. Ik ben er voor. Mijn kinderen vinden het heerlijk. Moeilijk? Welnee. Geduld ja - even wachten, maar dan heb je ook wat.

Appels zijn overal ter wereld een erg geliefde fruitsoort. De vrucht is makkelijk mee te nemen, bevat geen vet en bevat weinig calorieën. Appels zijn rijk zijn aan vezels (wat hongergevoel voorkomt), ze zijn rijk aan polyfenolen (antioxidanten) & quercetine. Quercetine is een antioxidant die de dood van cellen door oxidatie en ontsteking van neuronen kan verminderen. In combinatie met havermout en kokos yoghurt op natuurlijke wijze gefermenteerd heb je een pre & probiotica ontbijt in een. En het is nog echt lekker ook :0)

Bereidingstijd: 10 minuten
Wachttijd: 12 uur
Portie: 1 persoon

Ingrediënten:
1 appel
1/4 citroen
2 grote eetlepels GRANOLA KANEEL
1 eetlepel rozijnen
125ml KOKOS YOCHURT

Bereiding: Roer de 1 eetlepel GRANOLA door de kokos yoghurt. Rasp de halve appel en voeg toe aan de kokos yoghurt samen met rozijnen. Laat een nacht afgedekt in de koelkast staan. Snij de andere helft van de appel in blokjes. Knijp de citroen uit over de appel blokjes en bewaar afgedekt in de koelkast.

De volgende ochtend hoef je alleen maar de appelblokjes en 1 el granola ter garnering toe te voegen op je appeltaart overnight OATS. Smullen maar!

De hoeveelheden in dit recept zijn afgestemd op gemiddelden. Wanneer je veel sport of een beroep uitoefent waarin je veel verbrandt kan je de verhoudingen wat uitbreiden door bv. 2 eetlepels van elk granola en rozijnen toevoegen en 300 ml kokos yoghurt te gebruiken.

<
1
 
E-mailen
Bellen
Instagram
LinkedIn